Geplaatst op woensdag 29 juni 2005 @ 15:32 , 1480 keer bekeken
Voetreflexzonemassage
Hoe is voetreflexzonemassage ontstaan
Ruim 3000 jaar geleden werd voetreflexzonetherapie al toegepast in landen als Egypte, China en India. Reeds toen had men ontdekt dat via reflexpunten op o.a. de voeten, de organen en weefsels van het lichaam op een positieve manier beïnvloed kunnen worden. De stimulatie van de reflexpunten geeft in de corresponderende organen en weefsels een betere doorbloeding, afvoer van afvalstoffen via het lymfesysteem en balancering van het meridianenstelsel. Op deze manier wordt het zelfgenezend vermogen van het lichaam gestimuleerd. Dit geeft de meest natuurlijke manier van herstel.
Dr. William Fitzgerald (1872 - 1942), wordt wel de grondlegger van de reflexzonetherapie genoemd. Hij verdeelde het lichaam in 10 lichaamszones. Deze lichaamszones bestaan uit 10 verticale, gelijkmatig naast elkaar liggende velden die van hoofd naar handen en door de romp naar de voeten lopen. Deze zones doorkruisen van boven naar beneden alle organen en verdelen eveneens de voet van hiel tot tenen in 10 lichaamszones. Zo kunnen we alle organen en weefsels weer terugvinden op de voet. De organen van de rechterlichaamshelft bevinden zich in de rechtervoet; de organen van de linkerlichaamshelft bevinden zich in de linkervoet.
De uitgangspunten van Dr. Fitzgerald waren voor de Amerikaanse masseuse Eunice Inghem aanleiding om zich in deze methode te gaan verdiepen. Ze ontwikkelde een speciale behandeltechniek en omschreef dit in een in 1938 verschenen boek: Stories feet can tell. Een van haar leerlingen is mevrouw Hanne Marquardt. Zij bouwde dit alles uit tot de voetreflexzonetherapie zoals we die heden ten dage kennen. Met een heel scala aan massagetechnieken en speciale grepen wordt de voet tot boven de enkels, helemaal behandeld.
Werkzaamheid
Voetreflexzonetherapie is een therapie die er vanuit gaat dat punten op de voet corresponderen met organen, zenuwbanen en spieren in het lichaam. Deze punten worden 'reflexzones' genoemd. Door massage en druk uit te oefenen op deze reflexzones wordt een reactie bewerkstelligd in dat deel van het lichaam dat correspondeert met de reflexzone. In eerste instantie kunnen door de reactie op de massage de klachten tijdelijk verergeren. Dat wordt veroorzaakt door het zelfgenezingsproces in het lichaam dat wordt gestimuleerd door de massage. Deze meridiaanleer (zie ook onder Shiatsu) wordt dus doorgaans gezien als de verklaring van de werkzaamheid van voetreflexzonetherapie. Andere deskundigen zoeken de verklaring vanuit het zenuwstelsel. Hoe het ook zij: de therapie is bijzonder effectief en dat is het belangrijkste.
De voetreflexzonetherapie laat zich met heel veel andere behandelingen combineren. Belangrijk is daarbij wel dat die behandelingen op elkaar worden afgestemd. De methode is geschikt voor alle leeftijden. Ook jonge kinderen en ouden van dagen blijken prima op de behandelingen te reageren.
Indicaties
Indicaties voor voetreflexzonebehandelingen zijn o.a.: hoofdpijn, migraine, maag- en darmklachten, longaandoeningen, eczeem, allergieën, rugklachten, depressies, menstruatie- en overgangsklachten, incontinentie, bekkeninstabiliteit enz. Cliënten met ernstige en zeer ernstige ziektebeelden kunnen vaak voor uiteenlopende bijkomende klachten baat vinden bij een voetreflexzonebehandeling.
Er zijn echter ook enkele contra-indicaties: bij infectieziekten en ziekten met hoge koorts, acute ontstekingen of operatief beter te behandelen klachten maar ook in de eerste drie maanden van een zwangerschap mag u geen voetreflexzonebehandeling ondergaan!
Behandeling
Een voetreflexbehandeling duurt ca. 1 uur en wordt uitgevoerd met de handen en zonder hulpmiddelen. Tijdens de behandeling kan duidelijk worden in welke gebieden het evenwicht verstoord is door het ontstaan van prikkels, pijn, jeuk, transpiratie of kleurverschil. De plaats waar dit gebeurt, geeft aan welk orgaan of lichaamsdeel uit balans is. Door die plekken intensiever te behandelen, wordt het evenwicht in het daarmee overeenkomende orgaan of lichaamsdeel herstelt. In het algemeen geldt: hoe gevoeliger een gebied is hoe meer aandacht dat gebied nodig heeft. Die gevoeligheid is voor iedereen anders en kan per keer verschillen. Het kan zijn dat de gevoeligheid met elke behandeling toeneemt. De druk zal altijd aangepast worden aan de situatie op dat moment. Beide voeten worden altijd geheel behandeld (het lichaam is immers een geheel), daardoor krijgt het lichaam de kans zijn evenwicht te hervinden.
Deze therapievorm activeert en ondersteunt het van nature in iedereen aanwezige zelfherstellend vermogen; Er wordt geen diagnose gesteld en er worden geen geneesmiddelen voorgeschreven. Wanneer duidelijke afwijkingen herkend worden, zal u geadviseerd worden een arts te raadplegen.
Welkom bij Clubs!
Kijk gerust verder op deze club en doe mee.
Wat is dit?
Of maak zelf een Clubs account aan:
Aanbevelingen door leden:
AnGeLWinGsEen zeer leuke club met veel interessante artikelen over van alles wat.
Hele mooie en informatieve club! Beslist een aanrader!