Astma en onweer

Geplaatst op zaterdag 30 juni 2012 @ 14:40 , 532 keer bekeken

Astma en onweer

Heb je last van Astma: blijf binnen bij onweer!

Het hooikoortsseizoen is erg ongunstig voor mensen met astma. Maar er is nog een andere weersomstandigheid die in verband wordt gebracht met aanvallen van astma: onweer. Astmalijders krijgen daarom ook de raad om zo min mogelijk naar buiten te gaan als het bliksemt of dondert...

Onweer veroorzaakt een stroom van astma-aanvallen
Uiterst fijne allergene stofdeeltjes Het is algemeen bekend dat de periodes waarin de planten stuifmeel vormen allergieën van de luchtwegen kunnen veroorzaken of die verergeren. Maar er is nog een ander klimatologisch kenmerk dat voor allergische patiënten en meer bepaald voor astmalijders risico's inhoudt, en dat is onweer. Onweer veroorzaakt een stroom van astma-aanvallen.

In verschillende steden zijn trouwens heuse "epidemieën" van astma-aanvallen vastgesteld die optraden tijdens een onweer. Dat was onder meer het geval in Londen en Birmingham in Groot-Brittannië, in Napels in Italië, in Melbourne en Wagga Wagga in Australië. In juni 1944 werden in het zuiden van Groot-Brittannië bijvoorbeeld 100 opnames op de dienst spoedgevallen genoteerd, toen in die regio hevige onweders uitbraken. En in 1997 meldden zich in Australië in soortgelijke omstandigheden 215 mensen op spoedgevallen voor astma-aanvallen!

Op te merken is dat het bij de astma-aanvallen die bij onweer zijn geregistreerd niet enkel om astmalijders ging. In veel gevallen ging het om een eerste aanval van astma.

Australisch onderzoek

Een ander onderzoek van australische wetenschappers heeft een verklaring opgeleverd voor de toename van astma-aanvallen, borstpijn en kortademigheid tijdens zomerse onweersbuien. De aanvallen worden veroorzaakt door een plotselinge toevloed van koude lucht, vermoedelijk met een hoog pollengehalte.

Het onderzoek werd gestart toen na een zware donderbui in Wagga Wagga, in het zuidoosten van Australië, 215 mensen met astmaverschijnselen in het ziekenhuis belandden. Een verband tussen onweer en astmatische kortademigheid was al langer bekend, maar wetenschappers waren nooit achter de oorzaak gekomen.

De onderzoekers hebben ontdekt dat koude lucht tijdens het onweer omlaag wordt gedrukt, vervolgens pollen meesleept en ze daarna concentreert in de lucht vlak boven de grond. Ongeveer één op de zes kinderen en één op de veertien volwassenen heeft astma. Het aantal astmatici groeit gestaag.

bron:hbvl.be


Welkom bij Clubs!

Kijk gerust verder op deze club en doe mee.

Wat is dit?


Of maak zelf een Clubs account aan:


Aanbevelingen door leden:

AnGeLWinGs starstarstarstarstar

Een zeer leuke club met veel interessante artikelen over van alles wat.


Puur starstarstarstarstar

Hele mooie en informatieve club! Beslist een aanrader!


Meer aanbevelingen