de uitgangspunten van de kleurentherapie

Geplaatst op woensdag 18 januari 2012 @ 16:19 , 2118 keer bekeken

DE UITGANGSPUNTEN VAN DE KLEURENTHERAPIE

Kleurentherapie is een verfijnde, uitwendige therapie, waarbij gebruik wordt gemaakt van de helende energie die in de zichtbare, gekleurde lichtstralen opgesloten zit. Kleurentherapeuten brengen een uitgebalanceerde hoeveelheid kleurenenergie in het menselijke organisme om harmonie en evenwicht tussen lichaam, geest en ziel te verbeteren. Alleen wanneer dit evenwicht aanwezig is, kan naar een perfecte gezondheid worden toegewerkt. Momenteel is kleurentherapie een complementaire therapie die heel goed met andere vormen van therapie kan worden gecombineerd. Er zijn echter veel gevallen bekend, waarin de kleurentherapie wèl werkte, terwijl andere therapieën geen enkel effect bleken te sorteren.

U hoeft overigens niet ziek te zijn om de positieve invloed van kleurentherapie te ondergaan. Wij streven immers allemaal naar volkomenheid en een perfecte gezondheid. Kleurentherapie spoort ons aan om verantwoordelijk voor ons eigen leven te zijn en om van de helende kracht in onszelf gebruik te maken. Hierom geven kleurentherapeuten er de voorkeur aan om mensen die hen consulteren, meer als cliënten dan als patiënten te beschouwen, omdat het woord patiënt impliceert, dat zij een bepaalde ziekte zouden hebben.

Een kleurentherapeut kan kleur gebruiken om energie in evenwicht te brengen, creativiteit en het opnemen van leerstof te bevorderen, blokkades op te heffen en om lichamelijke, emotionele en geestelijke spanningen te verminderen. Kleurentherapie helpt mensen beseffen, dat zij behoefte aan bepaalde kleuren hebben en leert hen, deze kleuren voor genezing, gezondheid, ontspanning, inspiratie en bescherming te gebruiken.

In Amerika, Azië en Europa wordt kleurentherapie in toenemende mate gebruikt als aanvullende behandeling bij velerlei lichamelijke, emotionele en geestelijke klachten. Daartoe behoren aandoeningen als astma, gewrichtsontstekingen, zenuwaandoeningen, geestelijke stoornissen, depressies, eetstoornissen, huidaandoeningen, spijsverteringsproblemen, hart- en vaatziekten, koorts, reuma en shock. Verder wordt kleurentherapie gebruikt bij pijnbestrijding en als aanvullende behandeling van veel ernstige ziekten als verlamming, multipel sclerose, M.E., kanker en aids. In India is kleurentherapie toegepast bij de behandeling van melaatsheid, waarbij slechts een combinatie van dieet met gekleurde bandages werd gebruikt.

Kleurentherapie kan het herstel na een ziekte of een operatie bespoedigen. Ziekenhuizen in zowel het Verenigd Koninkrijk als in Amerika gebruiken momenteel bepaalde kleuren voor de aankleding van de ziekenzalen om het herstel te bevorderen, en met goede resultaten. Nog niet zo lang geleden was er een achtjarig meisje, dat met derdegraadsbrandwonden naar een ziekenhuis in Duitsland werd gebracht. Haar arts, een homeopaat, behandelde haar met blauw licht, en het kind genas wonderbaarlijk snel, terwijl maar van bijzonder weinig littekenweefsel sprake was.


 


VIBRATIETHERAPIE


 

Omdat kleurentherapeuten van de verschillende golflengten van kleurgolven gebruik maken, welke eigenlijk trillingen zijn, is kleurentherapie een onderdeel van wat VIBRATIETHERAPIE wordt genoemd. Geluid, geur en gedachten zijn ook trillingen en daardoor zijn kleurentherapie, muziektherapie, aromatherapie en technieken als meditatie en visualisatie allemaal nauw met elkaar verbonden.


 

In feite zijn onze zintuigen zo sterk met elkaar verbonden, dat sommige mensen, wanneer zij naar een kleur kijken, een bijbehorend geluid horen. Veel blinden kunnen met hun vingertoppen kleuren voelen. Elke kleur heeft een eigen structuur en voelt anders aan. Ook niet-blinde mensen kunnen leren om met behulp van hun vingers kleuren te onderscheiden.  Er bestaan zelfs machines die op een scherm de kleuren van geluid laten zien.


 


DE INVLOED VAN KLEUREN OP HET MENSELIJKE ORGANISME


 

Net zoals wij een uitgebalanceerd dieet nodig hebben als wij gezond willen blijven, zo hebben wij ook de evenwichtige energie uit de zeven kleuren van het spectrum nodig. Deze kleurvibraties voeden niet alleen onze fysieke cellen en organen, maar zij hebben ook een merkbare invloed op onze zenuwen en op emotionele en geestelijke activiteiten, en op ons geestelijk welbevinden.


 

Wij weten allemaal dat kleur invloed op onze stemming heeft. Wij vinden sommige kleuren verheffend en inspirerend, terwijl andere ons depressief maken. Wij gebruiken dikwijls termen als 'hij heeft een rode waas voor zijn ogen' of 'hij ziet groen en geel van nijd', zonder echt aan de betekenis achter deze woorden te denken. Onze gevoelens en emoties worden rechtstreeks beïnvloed door het (gebrek aan) evenwicht in de hormoonhuishouding van ons lichaam. Gekleurd licht reist naar de hypofyse, de belangrijkste klier van het endocriene systeem, waardoor onze gehele stofwisseling wordt beïnvloed. De zichtbare stralen verhogen en stimuleren de productie van hormonen.


 

Gekleurd licht zorgt er ook voor, dat kalk en fosfor gemakkelijker worden opgenomen en ongezonde bloedsuikers worden gereduceerd, zonder de gezonde bloedsuikers aan te tasten. Warmte wordt geproduceerd door oranje-rode stralen, waardoor verstoppingen worden opgeheven. Stagnaties in het lymfesysteem worden opgeheven, waardoor bloedvaten uitzetten en de bloedcirculatie beter wordt. Anderzijds verlaagt de verkoelende golflengte van blauwe golven de bloeddruk, doordat de werking van de bijnieren wordt genormaliseerd en de schildklier wordt gestimuleerd.


 

 


 

 


 


Kleur heeft ook invloed op onze geest. Bepaalde kleuren, zoals blauw, kunnen ons rust geven, terwijl andere, zoals bepaalde nuances van geel, onze geestelijke activiteit kunnen stimuleren. Maar de invloed van kleur houdt niet op, wanneer wij onze ogen dicht doen.
Kleur wordt door de huid opgenomen, waarbij elke cel van ons lichaam de invloed ervan ervaart. Doordat alle cellen lichtgevoelig zijn, hebben kleurvibraties invloed op de groei en het gedrag ervan, en minuscule biochemische reacties zijn er het gevolg van.


 


KLEURENTHERAPIE


 

Kleurentherapie is vooral nuttig als preventieve therapie. Gekleurd licht stimuleert antilichamen, waardoor de weerstand tegen bacteriële ziekten of stoornissen wordt vergroot. Leucocyten kunnen ook worden vermeerderd, waardoor het vermogen van de mens toeneemt om bacteriële infecties te bestrijden.


 

Niet alleen nemen wij gekleurd licht via onze ogen en huid op, wij komen ook onder de invloed van lichtenergie via een systeem van energiecentra in ons lichaam, die als chakra's bekend zijn, en die direct met ons zenuwstelsel in verbinding staan.


 


DE FILOSOFIE VAN KLEURENTHERAPIE
 
Net zoals bij vele andere complementaire therapieën geloven kleurentherapeuten, dat de mens niet alleen maar een verzameling botten, spieren en weefsel is, die door elektrische impulsen vanuit de hersenen wordt bijeengehouden. Wij geloven, dat de mens een ziel heeft. Omdat het woord ziel verwant is met een woord, dat (binnen-)zee betekent, geloven wij, dat de oneindige beweging van het water ook in ons zit, en vele mensen geloven bijgevolg aan de oneindigheid van de ziel.


 

Kleurentherapeuten onderkennen dat, hoewel wij misschien wel dezelfde ziekte hebben als iemand anders, wij toch allemaal uniek zijn, zodat oorzaak en behandeling van een ziekte bij elk individu anders is c.q. dient te zijn en dat laatste op basis van een ieders individuele behoefte aan kleur.


 

De conventionele westerse geneeskunde behandelt de symptomen van een ziekte maar kleurentherapeuten behandelen de patiënt. Dat is de gehele mens, die toevallig ziek is. Wij moeten dan ook kennis nemen van de geestelijke en emotionele toestand van de cliënt en zijn karakter leren kennen. Kleurentherapeuten zoeken naar de werkelijke oorzaak van een lichamelijk probleem, want wanneer wij een probleem bij de wortel kunnen aanpakken, kan het goed worden opgelost, of beter, kan de ziekte worden genezen. Veel geneeskunde is vandaag de dag massawerk.


 

 


 


Medicijnen worden voorgeschreven en uitwendige behandelingen toegepast om de symptomen te verhullen, hetgeen tot gevolg heeft, dat de ziekte wel tijdelijk onder controle lijkt, maar later weer terugkomt op een andere manier of op een andere plaats.


 


Welkom bij Clubs!

Kijk gerust verder op deze club en doe mee.

Wat is dit?


Of maak zelf een Clubs account aan:


Aanbevelingen door leden:

AnGeLWinGs starstarstarstarstar

Een zeer leuke club met veel interessante artikelen over van alles wat.


Puur starstarstarstarstar

Hele mooie en informatieve club! Beslist een aanrader!


Meer aanbevelingen